خدمات
مشاوره
واژه مشاوره یا مشورت اقدامی است برای تشکیل شورا (هر چند کوچک و کم تعداد) و مشورت با دیگران که معادل انگلیسی آن، Consultation است و به کسانی اطلاق میگردد که بههمراه مراجع و در جهت یاری رساندن، به این عمل میپردازد. به عبارت دیگر مشورت و دریافت کمک اطلاعاتی دربارهٔ یک موضوع است که بین (کمکگیرنده) و متخصص (مشاور) انجام میگیرد. مشاوره در موضوعات و زمینههای مختلف علمی و برای اهداف گوناگون انجام میشود که در میان مردم، بیشتر جنبهٔ روانشناختی آن معروف است.
در اینجا موضوع مشاوره مرتبط با مسائل روستایی بوده و به ابعاد مختلف روستا و ساکنین آن پرداخته میشود، بنابراین موضوع مشاوره روستایی در زمینه های اجتماعی-فرهنگی، اقتصادی-سیاسی، محیطی- کالبدی و فضاهای فعالیتی انسانی و برنامه های دخیل در آن پرداخته میشود.
پیشخوان روستایی
پیشخوان خدمات تسهیل کننده و پیوند دهنده بین گروههای مردمی با مسئولین است و در این ارتباط موظف به شفافسازی و پاسخگویی هستند که به نوعی روحیه مطالبه گری که در دریافت و ارجاع خواسته ها در رسانه ها وجود دارد از خدمات پیشخوانها نیز محسوب میگردد. بنابراین این فرآیند تسهیل کننده و متعادل کننده روابط بین مردم و کارگروه های مسئول است. ارائه این واژه نوآورانه صرفا برای خدمات اولیه و در دسترس مجموعه بوده و به تدریج بر توسعه آن که در بخش خدمات سایت فراهم شده است افزوده میگردد.
داروخانه روستایی
محیط های پیرامون روستاها محل رویش انواع گیاهان و نباتات میباشد، بر اساس تنوع اقلیمی، شرایط توپوگرافی و گستردگی ایران، ذخایرگیاهی در کشور حدود هشت هزار گونه برآورد میشود که از نظر تنوع گونهها حداقل دو برابر قاره اروپاست. بیش از 2300 گونه از گیاهان کشور دارای خواص دارویی، رایحه عطری، ادویهها و آرایشی- بهداشتی هستند(بخش پژوهش و اقتصاد صدا و سیما، 1398).
مصرف گیاهان دارویی در دنیا از سال 2000 تاکنون دو تا سه برابر بیشتر شده است و یکی از برنامه های مهم سازمان بهداشت جهانی گسترش طب سنتی است. به استناد گزارش trade map بیشترین واردات مربوط به اسانس و عرقیات به میزان حدود ۲۴۵ میلیون دلار است. اسانس در صنایع دارویی، غذایی، آرایشی و بهداشتی و سایر صنایع کاربرد فراوان دارد. اما گستردگی داروخانه روستایی فقط به گیاهان ختم نمیشود و شامل مواردی همچون خود محیط روستایی، مواد غذایی و سایر موارد نیز میگردد.
تدریس
تدریس یا آموختن به آن بخش از پویندگی آموزشی که با حضور مدرس صورت میگیرد رخ میدهد. تدریس بخشی از روند آموزش و پرورش است که در ارتباط با یک رشته به سامان رسیده و کارکرد مبتنی بر افزایش معلومات در آن خصوص را دارد که به صورت از پیش برنامهریزی شده و هدفمند است.
برخی تدریسها بسیار تخصصی هستند و باید به صورت موشکافانه با آن برخورد کرد، در اینجا معنای تندریس بیان علوم روستایی است که میتواند از پایه تا مراحل تکمیلی مطرح شود و در این باره آموزش از راه دور یا آنلاین و دوم آموزش حضوری مطرح است. همچنین آموزشها انفرای و گروهی قابلیت اجرایی دارند.
رسم نقشه و اطلاعات روستایی
برنامه (GIS) یا سیستم اطلاعات جغرافیایی، مجموعه ای از سخت افزار و نرم افزارهای رایانه ایست که برای انجام تجزیه و تحلیل فضایی در جغرافیا استفاده می شود در این برنامه نقاط (مانند چراغ های برق و ...)، خطوط (مانند خیابان ها، مسیرهای آب و فاضلاب و ...) و چند ضلعی ها (مانند پهنه های منطقه ای بسته، ناحیه بندی، مرزهای شهری و روستایی و ...) نشان داده میشود. امروزه GIS از کاربرد بسیار گسترده ای برای تولید نقشه برخوردار است. در خصوص برنامه ریزی های روستایی این برنامه قابلیت تفکیک اراضی روستایی را با دسته بندی های مشخص تقسیم بندی میکند و میتواند از یک ناحیه نقاط، خطوط و پهنه های مسکونی را از اراضی زراعی، باغی، تجاری، بایر و غیره تمیز دهد. همچنین مرزهای (مالکیت زمین) با اطلاعات بسیار دقیق فضایی را فراهم میکند که می تواند به صورت خروجی نقشه های چاپی یا دیجیتالی برای خدمات گوناگون جامعه تهیه و توزیع شود. (برای کسب اطلاعات دقیق و تهیه نقشه های روستایی با ما در تماس باشد).