سرزمین ایران متشکل از اقوام مختلف که در طی تاریخ با اسکان و مهاجرت به اقصی نقاط کشور شکل گرفته است و همواره این تنوع عامل به وجود آمدن آداب و رسوم، گویش، نوع پوشش، معماری، آشپزی و به طور کلی فرهنگهای گوناگون شده است. ایران، کشوری چندفرهنگی است و تنوع قومی و زبانی، یکی از ویژگیهای شاخص آن است.
الگوی ملّت در این کشور ترکیبی و نامتوازن است؛ بدینصورتکه بخش بزرگی از ملّت، که در یک یا چند ویژگی و خصیصه ترکیبی مشترک اکثریت دارند، تحولات تاریخی و سیاسی جغرافیای ایران همواره با توجه به کارکرد چند وجهی اقوام در سیر معادلات قدرت تحلیل و ارزیابی میگردد، اقوام ساکن در کشور شامل: فارس، آذری، کرد، عرب، لر، بلوچ، قشقایی، ترکمن، مازنی، گیلکی و تالشی اند که پراکندگی جغرافیایی در سراسر کشور دارند. از این منظر کلیت ترکیبی قومت در ایران را نیز میتوان براساس شاخصههایی چون؛ دین، مذهب، ملّیت و طبقه اجتماعی بررسی کرد: بخش اعظم ملّت ایران فارس هستند. پس از فارسها، قوم آذری فراوانی بیشتری دارد. جمعیت آذریها حدود 15 الی17 درصد و جمعیت ترکمنها حدود 2/1 درصد است. حدود 5/3 الی 5 درصد از جمعیت و کردهای در جایگاه بعدی قرار دارند. قوم عرب در جنوب غربی کشور با حدود 3 درصد و قوم بلوچ در جنوب شرقی کشور با حدود 2 درصد از کل جمعیت قرار دارند و درصدی هم سایر اقوام هستند.
از آنجاییکه ریشه اسکان در فلات سرزمینی عموماً روستا نشین و عشایری بوده لذا ساختار فضایی-جغرافیایی ملّت ایران از دو بخش بههمپیوسته مرکزی و حاشیهای پدید آمده است. بخش مرکزی، که نسبت به حاشیه و پیرامون خود، فضای گستردهتری از جغرافیای ایران را اشغال میکند و میان اجزای آن پیوند و تجانس نسبی برقرار است، بر کاسه فلات ایران و ارتفاعات حاشیهای آن، یعنی زاگرس و البرز، منطبق است. همچنین میان تجانس کالبدی و توپوگرافیک فضا در بخش مرکزی ایران با تجانس انسانی آن ارتباط وجود دارد. مردم این بخش از حیث ویژگیها و خصلتهای قومی، زبانی، فرهنگی، مذهبی و فضایی منسجم و همساناند و در بدنه اصلی و عمده به شمار میروند؛ بدینمعناکه با وجود خردهفرهنگهای محلی در این بخش، افراد آن همگی از نظر دینی مسلمان، از نظر مذهبی شیعه اثناعشری، از نظر زبانی فارسی، و از نظر فرهنگ عمومی ایرانیاند و درعینحال در فضایی بههمپیوسته در داخل فلات و ارتفاعات مجاور آن ساکن هستند. نوع ترکیب این لایهها و خصلتهای چندگانه و اساسی در بخش مرکزی، همه سبب تراکم و یکدستی مردم ساکن در این ناحیه شده است. برخلاف بخش متراکم و متجانس مرکزی، بخش حاشیهای که مردمان آن در دشتها و نواحی مرتفع حاشیه جغرافیای ایران ساکن هستند، به گسیختگی و غیرمتجانس بودن دچار است و مجموعهای متنوع از گروههای فرهنگی و قومی را در بر میگیرد. مردمان بخش حاشیهای یا پیرامونی کشور، در بعضی از شاخصهها و به طور مشخص زبان و لهجه، قومیّت، مذهب و خردهفرهنگ محلی، با بخش مرکزی و با یکدیگر تفاوت دارند. درعینحال، هر یک از این گروهها در برخی از این صفات با بخش مرکزی همساناند و این همسانی سبب همبستگی و پیوند بین گروههای حاشیهای با بخش مرکزی شده است.
اقوام آذری؛ عمدتاً در بخش شمال غربی ایران، در استانهای آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، اردبیل، زنجان و قزوین استقرار دارد و ادامه آن به استان همدان و غرب گیلان گسترش یافته است. علاوه بر این، در شهرهای تهران، قم و اراک نیز به صورت ادغام اجتماعی جمعیت بسیاری را شامل میشود. کردها، درحالحاضر در غرب کشور در استانهای کردستان، جنوب آذربایجان غربی و بخشهایی از استانهای کرمانشاهان و ایلام مستقر هستند. این ناحیه بخشی از منطقه کردنشین، مشتمل بر نواحی شمالی عراق، جنوب شرقی ترکیه و شمال شرقی سوریه است. دستجاتی از این قوم در شمال خراسان و گروهی نیز در کشور ارمنستان اسکان دارند. عربهای ایران در بخش مرکزی و جنوب غربی استان خوزستان و مناطق جنوبی استان هرمزگان استقرار دارند. قوم بلوچ در ناحیهای جغرافیایی مشتمل بر جنوب شرقی ایران، جنوب غربی افغانستان و شرق پاکستان مستقر است. بلوچستان ایران، منطقهای از کشور است که با ایالت بلوچستان در جمهوری فدرال پاکستان و ناحیه بلوچنشین افغانستان پیوند فضایی و جغرافیایی دارد. سرزمین بلوچستان با مساحتی حدود 175000 کیلومتر مربع در جنوب شرقی ایران واقع است. ترکمنها در قلمروهای متعددی پراکندهاند. آنها غیر از کشور ترکمنستان، که زیستگاه اصلیشان به شمار میآید، در کشورهای ایران، چین، افغانستان، ترکیه و عراق ساکناند. لُر نام قومی ایرانی است که در غرب و جنوب غربی کشور ایران زندگی میکنند. لرها بیشتر در استان کهگیلویه و بویراحمد و فارس، بوشهر، چهارمحال و بختیاری، قسمتی از اصفهان، قسمتی از خوزستان، و قسمت کوچکی از لرستان و بخشی در جنوب کرمانشاه، همدان و شهرستان اندیمشک استان خوزستان مستقرند. ترکمنهای ایران در استان گلستان، در سرزمینی واقع بین دو رود اترک و قرهسو، و در استان خراسان شمالی، در بخشهای قوچان، بجنورد، و سرخس زندگی میکنند. قلمرو فضایی قوم ترکمن از این منطقه واقع در شرق دریای مازندران آغاز میشود و به سمت آسیای مرکزی گسترش و امتداد پیدا میکند. اکثر ترکمنهای ایران در استان گلستان، یعنی شهرهای گنبد، بندرترکمن، و مراوهتپه ساکناند. همچنین در امتداد دریای خزر اقوام مازنی، گیلکی و تالشی از شرق به غرب استقرار دارند که نواحی جنگلی و امتداد سلسله جبال البرز را شامل میشود(برگرفته شده از مسعود مطلبی1387).